Portaat suunnitelmissaAnnan tänä jouluna muiden hoitaa hurmaavat ja upeat joulutunnelmakuvat ja itse pulista siitä mikä luontevimmin ajatuksissa pörrää ja mieltä askarruttaa. Saatiin kyllä viettää ihan parasta joulua ja sitä parhainta laatuaikaa ihanassa sukuseurassa. Nyt kuitenkin pari päivää luppoiltua alkaa ajatukset taas hiipiä remonttirintamalle, sitä kun aiotaan edistää tulevalla miehen lomaviikolla kahta ahkerammin.

Portaikon suunnittelu on ollut pitkään se mörkö jota olen vältellyt, ihan jo siksi, etten ole koskaan sellaista ennen suunnitellut. Haaveissani näen ensimmäisen lainakuvan (inspiraatiokuva pinterestistä) kaltaiset vanhat portaat, maalattuine lauta-askelmineen ja tilaan räätälöityine mittoineen. Haastavat suunniteltavat portaikosta tekee tilan niukkuus, korkea nousu ja yläkerran viisto ja matala katto kattotuoleineen.

Pitkään yritin paikanpäällä ja paperilla hahmottaa portaikon ulottuvuuksia, mutta lopulta kyllästyin heikkoon 3d näkööni ja päätin turvautua SketchUpin apuun. Nyt on vähän helpompi myös sepostaa kuvien avulla siitä miten portaikko tulee istumaan ympäristöönsä.

Keskimmäinen ja alimmainen kerros muotoutuivat aika helposti ja hyvin portaikoin päätettyyn sijaintiin, mutta yläkerta tuottikin ajateltua enemmän ongelmia. Yläkerran katto on portaikon kohdalta melko matala ja keskikerroksen huonekorkeus korkea joten askelmat on vietävä aika pitkälle yläkerran pohjassa. Kun tajusin kuinka pitkälle huonetta portaikko ulottuu meni yläkerran kahden huoneen sijoittelussuunnitelmat sekaisin ja pitkään pohdittiin halutaanko yläkertaan yksi huone ja iso aula vai kaksi huonetta pienellä aulalla. Päädyimme jälkimmäiseen vaikkakin tulo toiseen huoneeseen jätetään oven sijaan vain avaraksi aukoksi. Haluttiin kuitenkin että tulevaisuudessa mahdollisesti saadaan molemmille lapsille selkeät omat huoneet lisäämällä pätkä seinää ja ovi, jolloin itse varmaankin muuttaisimme alimpaan kerrokseen. Jotta ikkunaseinälle ja riittävän korkeaan tilaan saadaan mahdutettua toinen huoneista, on pakko portaikon tuloa siirtää hieman laidempaan. Pelkäsin ennen mallintamista että mutkittelevasta portaiksosta tulisi ihan omituinen hökötys, mutta onneksi kuvat näyttääkin paremmilta kuin pelkäsin.

Portaat saavat askelmikseen samaa lautaa kun kodin lattiassa ja värikin jatkuu vaalean harmaana. Haluan myös portaiden alapuolen toistavan portaikon muotoa, jotenkin koen sen siroimpana ja kauneinpana lopulta. (kuten ensimmäiseessä ja kolmannessa inspiraatio kuvassa) Listoitus seuraa reisipuun muotoa, ja siihenkin saadaan kääntyvässä portaikossa mukavasti mielenkiintoisia muotoja. Kaiteiden muoto ja tyyli on vielä hakusessa ja kuvaan mallinsin vain yksinkertaiset ja sirot modernit kaiteet. Luulenpa että niiden lopullinen muoto suunnitellaan vasta muun portaikon valmistuttua. Haaveilen kuitenkin jostain sirosta ja ilmavasta, vielä en osaa päättää mennäänkö rajusti modernilla vai selkeästi vanhaa mukaillen. Haluaisin että keskikaiteet olisivat kuitenkin irrotettavat jotta isommat huonekalut saadaan muutettua ylös ja ylhäältä taas alas tarpeen tullen.

Kovasti jänskättää miltä lopputulos tulee näyttämään. Portaikko on juuri niitä ratkaisevimpia tunnelman luojia ja tilaan vaikuttajia suuren kokonsa ja keskeisen sijaintinsa ansiosta.


- Ilonin Anna

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

Ota yhteyttä

iloni.info@gmail.com

Liike osoitteessa:

hatanpään valtatie 5 , TAMPERE