Pakkasta paossa - etelän baniza

IMG_3565




IMG_3576

Myönnän etten ole liiemmin talven ystävä. Nautin kyllä kirpsakasta pakkassäästä ja aurinkoisita hankimaisemista. Haukon henkeäni joulukortteja inspiroivissa luontonäkymistä ja joka vuosi ensilumen tullessa on pakko pysähtyä ja antaa lumihiutaleiden sulaa poskelle samalla kun kaikki suloiset lumimuistot tulvahtaa mieleen. Mutta joka vuosi tässä kevättalven taittuessa havahdun heikkoon talvikuntooni ja vaivun lievään epätoivoon tajuten että talvea on kahlattavana vielä kuukausi tai pari. Se kylmän hyytävä loska-arki lapsiperheen eteisfiaskoineen on vaan niin tuskallinen että jo pelkästä ajatuksestakin nousee hiukset sähköisenä pystyyn. Ulkoilu ei houkuta ja toisaalta sisäilmassa alkaa ajatukset helposti kiertää kehää kaiken turhan ja ei niin rakentavan ympärillä.

Paras konstini tähän talviahdistukseen on mehevät keittiön antimet. Joka talvi, juurikin kovien pakkasten yllättäessä saan voimakkaan mieliteon kaikkiin elämän parhaimpiin resepteihin ja kuola valuen taistelen tieni hyytävässä säässä kauppaan ja takaisin. Sitten olen valmis muhimaan sisällä monta päivää, herkutellen ja ruokia valmistellen sillä todettu on, hyvä ruoka - loistava mieli!

Mummoni kuten kunnon bulgarialaisen mummon kuuluu, oli loistava keittiössä! Baniza oli yksi hänen bravuureistaan ja kaikkien meidän lastenlasten suosikki. Niinpä melkein poikkeuksetta, meidän matkatessa etelän mummolaan, oli perille tullessa aina vastassa lämmin, tuore baniza vaarin torilta tuoman bulgarialaisen jugurtin kera. Itse päätin ottaa rohkean askeleen ja lisäsin yrttivimmassani piiraaseen oman mausteen, nyt olen itsekin valmis mummoutumaan, kun takataskussa on ainakin yksi rautainen oma bravuuri! Kyllä, niin hyvää tuli tästä timjamilla kruunatusta fetaihanuudesta!

Baniza, siis filotaikina-fetapiiras on perinteikäs bulgarialainen suolainen pöytään katettava. Leipomiseen tarvitset:

filotaikinaa (sellaista ohutta lehtitaikinaa, jota löytyy isompien kauppojen      pakastealtaista)
7 dl luonnonjugurttia / bulgarianjugurttia
n. 300g fetajuustoa (sellaista kunnon maistuvaa, marketista ehkä patros tms  suolaisempi tai ihan juustohyllyltä sirene tai kreikkalainen fetajuusto)
4 kananmunaa
n. 1 dl rypsiöljyä
1/2tl suolaa
nippu timjamia

Murusta kulhon pohjalle fetajuusto sormin. Kaada päälle luonnonjugurtti sekä kananmunat ja sekoita tasaiseksi. Mausta suolalla ja saksi sekaan nippu timjamia. Kaada lopuksi joukkoon kunnon loraus öljyä (n. puolet öljymäärästä) ja sekoita täyte tasaiseksi.
Laita ensimmäinen taikinalehti vuoan tai pellin pohjalle (käytän yleensä pellillä leivinpaperia, vuoan voit sivellä kevyesti öljyllä). Sivele lehden päälle hieman öljyä ja laita toinen taikinalehti päälle. Taittele tai leikkaa lehti niin että reunoille jää sopivasti hieman ylimääräistä mutta niin että taikinalehti kuitenkin kutakuinkin mahtuu vuokaan. Levitä täytettä lehden päälle sinne tänne ripotellen ja laita seuraava taikinalehti päällimmäiseksi. Jatka sitten vuorotellen taikinan ja täytteen kanssa. Täytettä ei kannata levittää taikinalehden päälle tasaisesti vaan ripotella sinne tänne rennosti. Välillä voit laittaa kaksi taikinalehteä päällekäin, jotta taikinan ja täytteen suhde jatkuu hyvin loppuun saakka, mutta laita silloin taikinalehtien väliin öljyä sivelemällä. Viimeisimmäksi laita kaksi taikinalehteä päällekäin ja huuhdo täytekulhon seinämät n. 1/2desillä vettä. Lorauta sekaan myös pieni tilkka öljyä ja kaada liemi päällimmäisen lehden päälle tasaisesti. Ripottele pinnalle hieman timjamia ja nosta uuniin paistumaan 200asteeseen n. puoleksi tunniksi, tai kunnes piiras on kauniin kullanruskea.

Ohjeen täyte on suhteutettu yhteen paketilliseen filotaikinaa, jolla saa hyvin tehtyä uunipellillisen piirakkaa. Jos haluat tehdä pienemmän piirakan, käytä vain osa lehdistä ja tee pienempi määrä täytettä. Lopun filotaikinan voi pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Baniza sopii ihanasti vaikka lounassalaatin kera nautittavaksi tai sunnuntain brunssille suolaiseksi herkuteltavaksi.

Hyvää viikonloppua!!

- Ilonin Anna



IMG_3562

IMG_3572


2 kommenttia:

  1. Voi tää olis aivan mun makuuni. Rakastan kaikkia vähän happamia juttuja. Harmi, kun tällä hetkellä viljattomuus estää kokeilemasta reseptiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, oon kuullut että filotaikinan sijaan voisi käyttää myös "riisilehtiä", niitä samoja joita käytetään kevätkääryleissä. Filotaikina on tehty vedestä ja vehnästä ja ilmeisesti myös tuo riisilehdet on tehty riisistä ja vedestä, jolloin ei makukaan varmaan kovasti eroa filotaikinasta. :) Baniza on kyllä ihanan pehmeästi hapan jugurtin ja fetan ansiosta!

      Poista

 

Ota yhteyttä

iloni.info@gmail.com

Osallistujat

Liike osoitteessa:

hatanpään valtatie 5 , TAMPERE