Julkisivu ja ikkunat

Sitä kun ostaa sisältä palaneen talonpuolikkaan on talon ulkokuorella ja kodin sijainnilla melkoinen rooli ostopäätöksessä. Ulkokuori ihastutti heti ensisilmäyksellä tässä sievässä sinisessä talovanhuksessa kuten koko tunnelma puutaloalueen suloisissa eriparitalorivistöissä ,joissa jokaisen talon sisäpihalle piipahtaessa pääsee sukeltamaan hurmaaviin omenapuiden katveessa kukkiviin puutarhoihin.

Julkisivu onkin talossa parhaimmalla kantilla ja vaatii kovin vähän huomioita tässä vaiheessa remonttia. Ikkunat on kuitenkin olleet sisätilojen kanssa yhtesesti mietinnässä ja niinpä niihin tulee joitakin muutoksia. Pyrkimys on pitää julkisivu mahdollisimman samanlaisena vanhaa kunnioittaen, kuitenkin ottaen myös huomioon sisätilojen ikkunatarpeet siinä pohjaratkaisussa joka nyt on alkanut muotoutua parhaimmaksi mahdolliseksi meidän näkemyksen mukaan.

Ullakko muutetaan kokonaan lämpimäksi tilaksi ja niinpä kissanvintin yksilasiset ikkunat uusitaan vanhojen mittojen mukaisesti. Yläkertaan haluamme kaksi makuuhuonetta, niinpä pitkällisen pohdinnan jälkeen päädyttiin lisäämään kapeat ikkunat yläkerran päätyseinän ison ikkunan molemmin puolin. Ensialkuun ajattelimme lisätä vain yhden ikkunan oikealle puolelle vanhaa ikkunaa, mutta jokseenkin julkisivu kaipasi symmetrian lakeja, ja niin päädyimme lisäämään ikkunat molemmin puolin. Nämä ikkunat tullaan tekemään mittasuhteiltaan talon muiden ikkunoiden kanssa samaan tyyliin ja muotoon koristelistoineen päivineen. Itseasiassa naapurin päädyssä onkin yläkerrassa alunperin kolme ikkunaa, vaikkakin hieman kapeammalla keskimmäisellä ikkunalla. Olin näiden ikkunoiden kanssa aluksi täysin sitä mieltä että metsästämme jostakin vanhat täydelliset ikkunat, mutta tajusin myöhemmin etsiväni neulaa heinänsuovasta, jos neulaa edes on olemassa. Standardia kun ei ole ollut silloin sata vuotta takaperin. Mahdollisuudet löytää samoilla ulkomitoilla kaksi identtistä ja vieläpä samoilla jaotuksilla,(ylä ja alaikkunan sekä koristelistojen) oleva ikkuna taitaa olla melkoisen epärealistinen. Niinpä taivuin uusiin ikkunoihin, kuitenkin vanhaan tyyliin tehtynä. Tärkeintä on kuitenkin julkisivun eheys.

Talon kaikki suuret ikkunat säilytetään sellaisinaan, toki rikkinäiset muutamat ruudukot saavat uudet lasit. Kaikille vanhoille ikkunoille on suunnitteilla ensi kesän puuhalistalla huolellinen restaurointi, koska kittaukset ja maalaukset on ajan mittaan rappeutuneet aikalailla.

Ulko-ovi ja sen yläpuolinen ikkuna saavat myös jäädä sellaisenaan. Varsinainen "ulko-ovi" eli se lämpöä eristävä ovi sekä varkaita mahdollisesti pidättelevä ovi tulee puolilämpimän tuulikaapin ja eteistilan väliin.

Kellari rakennetaan täysin uudeleen, ja niinpä uuteen sokkeliin tulee muutama ikkuna. Ikkuna-aukkojen sijoittelua on myös mietitty huolella niin sisä- kuin ulkopuolen tarpeita ajatellen. Silmää miellyttää se että kellari-ikkunoiden osalta ei täysin ole symmetriaa toteutettu, vaan siellä hieman säännöstä poiketen on jätetty osa "ikkuna-pareista" parittomiksi. Pihaa muokkaillaan myös hieman ikkunoiden ja pihan muun maaston vuoksi niin että hätäpoistumistien virkaa toimittava ikkunakin saadaan täysin maanpinnan yläpuolelle. 

Nyt on hauskoja setiä ravaillut meillä pikku-ikkunoineen ja korruptiokynineen.

Näissä tunnelmissa, hurmaavaa syyskuuta!


- Ilonin Anna
4 kommenttia:

 1. ihana toi ihan ylin kuva - talo ilta-auringossa <3
  kiva postaus muutenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyl sitä itekki vaan vielä kokoajan ihmettelen et voiko toi nyt olla noin ihana ja meijän??! ^_^

   Poista
 2. Oi miten ihastuttava! Kuulostaa työläältä projektilta, mutta ehkä juuri siksi niin erityiseltä. Meillä ei ikinä mies suostuisi moiseen - minä taase huokaan; IHANAA! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi joo! Sitä se onkin IHANAA ja NIIIN työlästä! Meillä mies sanoi että ainut huono puoli edellisiin remppoihin on se että me ei olla siellä yhdessä kokoajan (mä hoidan lapsia) ja arvaa vaan suliko mun sydän <3 Me varmaan vietettäis treffi-illatkin raksalla jos joku sellasia meille lahjottais :D

   Poista

 

Ota yhteyttä

iloni.info@gmail.com

Liike osoitteessa:

hatanpään valtatie 5 , TAMPERE